Τρίτη 21 Απριλίου 2020

Πεταλάκι με τον Arduino UNO

Περίοδος καραντίνας λοιπόν (Απρίλιος 2020 θα μείνει στην ιστορία) και δεν μας έμειναν πολλές διέξοδοι για να περάσουμε δημιουργικά τις μέρες μας.

Μια κατασκευή που είχα από καιρό στο μυαλό μου ήρθε η ώρα να υλοποιηθεί! Ένα "πεταλάκι" ήχου που θα παραμορφώνει την είσοδό του από ένα μουσικό όργανο και θα αποδίδει το αποτέλεσμα στην έξοδο για ενίσχυση στον τελικό ενισχυτή. Τι είδους παραμόρφωση θα κάνει? Αναλόγως του κώδικα που θα φορτώσουμε σε αυτό! Η χρήση του arduino είναι εξαιρετική λύση για να πραγματοποιηθεί το prodject με πολύ απλό τρόπο και να μπορούμε να δοκιμάσουμε αρκετούς κώδικες, να τους παραμετροποιήσουμε και να πειραματιστούμε!

Η ιδέα και στην ουσία όλη η υλοποίηση είναι η κατασκευή που έχει αναρτηθεί στο Arduino Prodject Hub.

Τα σχέδια τα οποία και αναδημοσιεύω είναι ακριβέστατα και αναλυτικότατα! Τόσο που αποφάσισα να παραγγείλω μόνο τα υλικά χωρίς το pcb μιας και ο στόχος της κατασκευής δεν ήταν τόσο η πιστότητα του ήχου που θέλω να πετύχω, όσο η χαρά της κατασκευής και η ικανοποίηση της ολοκλήρωσης του prodject. Παρ όλα αυτά εάν επιλέξετε να πάρετε και το pcb θα κάνετε πολυ ευκολότερη την κατασκευή σας και πιθανότατα θα έχετε και όσο το δυνατόν λιγότερο θόρυβο στην έξοδο του πεταλιού προς τον τελικό ενισχυτή.

Πρώτα απ όλα η κατασκευή βασίζεται στον Arduino UNO

Στην συνέχεια λοιπόν πρέπει να φτιάξουμε το κύκλωμα που θα προηγηθεί της εισόδου του αναλογικού σήματος στον AD converter και αντίστοιχα του κυκλώματος που θα ακολουθήσει της ψηφιακής εξόδου του Arduino. Πρόκειται για ένα τελεστικό ενισχυτή σε κάθε περίπτωση που κάνει προσαρμογή αντίστασης γραμμής μεταξύ οργάνων κυκλώματος και τελικού ενισχυτή. Έτσι λοιπόν εφόσον διάλεξα να μην πάρω το έτοιμο καλοσχεδιασμένο PCB αλλά έκανα την υλοποίηση σε μια διάτρητη πλακετούλα, αυτό είναι το τελικό αποτέλεσμα!
Όχι και τόσο άσχημα! Δεν χρειάζεται πολύ  μεγάλη εμπειρία γιατί δεν είναι και τόσο μεγάλο κύκλωμα και το σχέδιο του κυκλώματος είναι ακριβέστατο σε όλες τις λεπτομέρειες!

Μιας που το ανέφερα ας το παραθέσω κιόλας...




Εφόσον το ολοκληρώσαμε είμαστε έτοιμοι να το κουμπώσουμε πάνω στο Arduino!

Προσοχή!! Εδώ αντιμετωπίστηκαν κάποιες δυσκολίες!

Πρώτα απ' όλα προσέχουμε να μην έχει μείνει κάποιος παλαιότερος κώδικας στο Arduino. Εάν δεν είμαστε σίγουροι καλού κακού του φορτώνουμε έναν κενό κώδικα.
Η δυσκολία που αντιμετώπισα είχε να κάνει με τα pins του Arduino τα οποία σε μία από τος μαύρες φισούλες δεν συμπίπτουν με κανένα τρόπο στα πιν που τοποθετούμε εμείς πάνω στην διάτρητη πλακέτα. Εκεί δίνω ένα φάουλ στον Ιταλό σχεδιαστή του Arduino και πιθανότατα δεν θα βρω ποτέ δεύτερο. Εάν λοιπόν δεν αγοράσετε και το PCB όπως εγώ θα αναγκαστείτε να στραβώσετε με προσοχή τα ποδαράκια του δικού σας PCB ώστε να έρθουν όσο γίνεται πιο αντικριστά από τις υποδοχές του Arduino. (Όσο γράφω διαπιστώνω όλο και περισσότερα πλεονεκτήματα της επιλογής να αγοράσετε και το PCB της κατασκευής).

Αφού λοιπόν καταφέραμε και κουμπώσαμε όπως στην παρακάτω εικόνα είμαστε έτοιμοι για δοκιμές!



Όπως ίσως καταλαβαίνετε από το χρώμα της κίτρινης λάμπας του γραφείου είχε  πάει αργά και η πρώτη δοκιμή ήταν αποτυχημένη.
Το επόμενο πρωί όμως με την βοήθεια ενός καφέ βρέθηκαν ευτυχώς γρήγορα οι αστοχίες και είχαμε την πρώτη επιτυχημένη δοκιμή! Οι κώδικες είναι όλοι αναρτημένοι στο Arduino Prodject Hub αλλά θα τους προσθέσω και στην βιβλιοθήκη του ιστολογίου μου μαζί με όποια προσθήκη καταφέρω κι εγώ να κάνω.

Στην συνέχεια και αφού (είπαμε καραντίνα...) χρόνος υπάρχει, κόντρα πλακέ υπάρχει επίσης, ξεκίνησα να φτιάχνω κι ένα κουτάκι το οποίο θα φιλοξενήσει την κατασκευή. Μέτρησα διαστάσεις, έκανα τις τρύπες εκεί που έπρεπε (?) και μετά από αρκετή δουλίτσα με τροχό, τρυπάνι και γυαλόχαρτο...









Εάν έχετε ηλεκτρική κιθάρα πρόκειται σίγουρα για πολύ ωραίο παιχνιδάκι...!!  Εάν έχετε μπουζούκι όπως εγώ... Δεν ξέρω, ίσως χρειαστεί να επικοινωνήσουμε για μια ομαδική συνεδρία... να δούμε τι φταίει...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου