Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2017

Ξεκίνημα με το Arduino

Αναζητώντας πληροφορίες και διαβάζοντας σε φόρουμ σχετικά με τα ηλεκτρονικά συνάντησα έναν πολύ χρήσιμο σύνδεσμο τον οποίο αμέσως σκέφθηκα οτι θα ήθελα να αναδημοσιεύσω. Ο κόσμος  του Arduino έχει πλέον μεγαλώσει και το αναπτυξιακό αυτό έχει τοποθετηθεί σε μια πολύ καλή θέση στην εκτίμηση του μηχανικού, αλλά και του χομπίστα πάνω στα ηλεκτρονικά.


Υπάρχει αρκετός κόσμος που έχει μια ιδέα που θέλει να υλοποιήσει, έναν αυτοματισμό, μια πειραματική διάταξη, αλλά το πρόβλημα που του δημιουργείται είναι οτι του χρειάζεται ένα μικροϋπολογιστής με προγραμματιζόμενες εισόδους και εξόδους. Αυτό είναι κάτι που για να το καταφέρεις με ένα κλασικό αναπτυξιακό θα πρέπει να αφιερώσεις πάρα πολύ κόπο, χρόνο , διάβασμα αλλά και παραπάνω χρήματα εφόσον ο σκοπός σου είναι να υλοποιήσεις απλά μια - δυο κατασκευές. Η περίπτωση του arduino λοιπόν μας λύνει τα χέρια και μπορούμε να γράψουμε πολύ εύκολα ένα αλγόριθμο τον οποίο θα φορτώσουμε  στον μικροελεγκτή και θα χρησιμοποιήσουμε εισόδους και εξόδους με όποιο τρόπο θέλουμε.
Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ένας αρχάριος που θέλει να ξεκινήσει να ασχολείται είναι το πως πρέπει να ξεκινήσει να διαβάζει. Ακόμα περισσότερο θα δυσκολευθεί εάν τα Αγγλικά του δεν μπορούν να τον βοηθήσουν για να διαβάσει τις πάμπολες σημειώσεις που υπάρχουν στο διαδίκτυο και συζητήσεις σε forum. Υπάρχουν όμως και ελληνικά βιβλία που έχουν γραφτεί γι' αυτό το σκοπό και μπορώ να σας πω οτι όταν κι εγώ βρέθηκα σε αυτή τη θέση αγόρασα το "Ανάπτυξη εφαρμογών με το Arduino" το οποίο είναι ένα παρά πολύ κατατοπιστικό βιβλίο! Ξεκινάει το στήσιμο μιας απλής εφαρμογής από την αρχή και εξηγεί λεπτομερώς. Έχει συγκεντρωμένες ανα κατηγορίες τις εντολές και οτιδήποτε χρειαστείς μπορείς να ανατρέξεις και να το αναζητήσεις. Μην λυπηθείτε να συμπληρώνετε απάνω και δικές σας σημειώσεις! Ο καθένας μας λειτουργεί διαφορετικά και προσεγγίζει τον προγραμματισμό απο την δική του οπτική γωνία. Η δυνατότητα της υποσημείωσης άλλωστε είναι και το μεγάλο πλεονέκτημα του βιβλίου έναντι της ηλεκτρονικής μορφής.
Εάν όμως προτιμάτε την ηλεκτρονική μορφή, ανακάλυψα οτι υπάρχει μια πολύ καλή δουλειά από τον καθηγητή Εμανουήλ Πουλάκη ο οποίος την μοιράζεται ελεύθερα στον προσωπικό του ιστότοπο.


Πιστεύω οτι είναι ιδανικό για ξεκίνημα και γνωριμία με το αναπτυξιακό. Χρειάζεται βέβαια να ασχοληθεί κανείς και να αφιερώσει αρκετό χρόνο, ανάλογα με την εξοικείωσή του με τον προγραμματισμό.

Θέλω να πιστεύω οτι το επόμενο δημοσίευμά μου θα αφορά μια ολοκληρωμένη κατασκευή μου με το arduino uno, που έχω σχεδόν έτοιμη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου